Tips

Januari

* Vergeet niet om na sneeuwval uw heesters en of bomen sneeuwvrij te maken. Het gewicht van sneeuw kan er voor zorgen dat er takken afbreken en dat zou zonde zijn!

* Als er strenge vorst komt kunt u beter niet vergeten om kwetsbare planten te beschermen. Dit kan met plastic noppen folie voor de exoten en grotere planten, kleinere planten zijn al beschermd met een laagje mulch of compost.

* Bessenstruiken en appel en perenbomen kunt u nu snoeien.

* Bomen waar de sapstroom vroeg van op gang komt moeten uiterlijk in januari gesnoeid, denk aan de esdoorn, berk en notenboom

* De druif kunt u deze maand nog op zijn laatst snoeien, dwz u kunt nu de verhoute takken nog terugsnoeien, zomers mag u dat niet doen want dan kan hij doodgaan.

* Als u nieuwe bomen/ heesters of hagen in de tuin wilt, is de tijd tot en met maart (dat ze nog geen blad hebben) een goed moment om deze aan te planten.

* Leibomen kunt u ook deze periode goed snoeien, dan ziet u goed wat u doet zonder blad eraan! Bloeiende leibomen kunt u beter tot na de bloei wachten want dan heeft u tenminste uitbundige bloei!

* Als u een moestuin heeft kun u vanaf half januari al beginnen met het zaaien van ijsbergsla en tuinkers onder glas of achter de vensterbank binnen in huis.

Algemeen

Winterklaar maken

Veel mensen willen hun tuin winterklaar maken. De tuin ligt er dan de hele winter kaal maar verzorgd bij. Dit is jammer, want veel vaste planten zijn in de winter ook mooi. Denk bijvoorbeeld aan de bloeiwijze die is verdroogd of aan ingedroogd gras of riet als een molina. Dit kan nog heel mooi zijn, zeker als een laagje rijp is gevormd op de bloeiaar.
Het afgevallen blad en afstervende bovengrondse deel van vaste planten is een goed isolatielaagje in de winter. Het beschermt planten die vorstgevoelig zijn en omdat er veel insecten leven tussen dit blad is het ook een voedingsbron voor vogels. Nog een belangrijke reden om planten met hun “jasje” de winter in te laten gaan, is dat de langzaam wegrottende resten alle voedingsstoffen in de vorm van organisch materiaal weer teruggeven aan de grond. Dit heeft weer als voordeel dat u minder compost hoeft aan te schaffen.

Meer vogels en vlinders in de tuin

Passie voor Flora heeft tot doel een tuin te creëren waarin voldoende ruimte is voor vogels en vlinders en allerlei andere insecten en bodemleven.
Te denken valt aan beplanting die vogels en vlinders aantrekt. Een bekend voorbeeld is de vlinderstruik, die in de zon moet staan om vlinders aan te trekken. Planten die vogels lokken, zijn struiken met lekkere bessen of hagen waarin de vogels zich kunnen nestelen.
Indien u ideeën wilt om meer vogels de tuin in te krijgen, kunt u kijken op de website van de vogelbescherming. U kunt hier gratis een folder aanvragen.

 

Handige Links

 

 

Bekijk projecten >>
Contact opnemen >>

Copyright © 2014  |  Links   |   Uwweb website CMS